Welke ontwikkelingen gaan uw HR-agenda voor 2018 bepalen? Welke trends zullen van invloed zijn op uw werk als HR-professional? RSB Management zet ze voor u op een rij.

1 Employer branding
Hoe zorg je dat je een aantrekkelijke werkgever bent, waar talenten graag willen (blijven) werken? Dat is voor de meeste werkgevers in 2018 de hamvraag. Goede arbeidsmarktcommunicatie en werken aan je employer branding zijn daarbij key. Denk dus goed na over je ‘werkgeversmerk’: wat zijn je missie en visie en hoe zien (potentiĆ«le) medewerkers dat terug in de organisatiecultuur?

2 Employee Journey
Door het aantrekken van de economie is de krapte op de arbeidsmarkt in steeds meer sectoren voelbaar. Gevolg is dat alles weer draait om de medewerker. Met welke arbeidsvoorwaarden kunt u hem/haar tevreden stellen? Hoe zorgt u voor een optimaal proces van onboarding, zodat nieuwe medewerkers niet voortijdig afhaken? Kortom, hoe zorgt u voor meer beleving en betrokkenheid door het aanbieden van de perfecte Employee Journey?

3 Gezonde werkomgeving
De fysieke (en digitale) werkomgeving zijn onlosmakelijk verbonden met uw employer branding en de Employee Journey. Dit ligt dus ook op het bordje van HR; zoek hiervoor de samenwerking met uw collega’s van Facility en ICT en houd nadrukkelijk rekening met gezondheidsaspecten. Hoe zorgt u voor een gezonde en vitale werkomgeving waarin gelukkige medewerkers maximaal kunnen presteren en duurzaam inzetbaar blijven? En wat is de impact van Agile werken en zelfsturing op de werkomgeving en uw personeelsbeleid?

4 Digitalisering en voorspellen met HR Analytics
Digitale tools en nieuwe technologieƫn kunnen het (werk)leven van mensen ondersteunen en aangenamer maken. Dit geldt zeker ook voor het vervangen van de traditionele HR-cyclus van functioneren en beoordelen. Robotisering en Artificial Intelligence zullen een grote rol gaan spelen bij werving en selectie van nieuwe medewerkers. En als bijvangst levert digitalisering u een schat aan data op. Via HR Analytics kunt u de personele ontwikkelingen steeds beter voorspellen en daarmee ligt de weg open voor datagedreven HR-beleid.

5 Privacy en andere wet- en regelgeving
Big Data heeft een keerzijde: het tast de privacy van mensen aan. Met de komst van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) ofwel GDPR in mei 2018 wordt hier paal en perk aan gesteld, maar het blijft spitsroeden lopen voor HR-afdelingen (die immers bovenop een berg personele data zitten). En 2018 heeft nog meer nieuwe wet- en regelgeving voor u in petto. Het nieuwe kabinet heeft een reeks plannen aangekondigd, zoals aanpassing van het ontslagrecht, de ketenbepaling van contracten, de transitievergoeding, het kraamverlof en de loondoorbetalingsplicht bij ziekte. Het blijft dus opletten om compliant te blijven!